Afbeelding: country_wieg1

Wet WIEG

1-7-2020

Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof

Per 1 januari 2019 is de nieuwe wet WIEG ingegaan. De afkorting van de nieuwe wet geeft al deels prijs waar het mee te maken heeft. WIEG staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Eind 2018 werd de nieuwe wet aangenomen door de Eerste kamer, nadat het al was goedgekeurd door de Tweede kamer. Wat betekent deze wet voor u als werknemer of als werkgever? In dit artikel leggen wij u alle belangrijke zaken uit over de wet WIEG.

Geboorteverlof voor partners

De geboorte van een kindje is natuurlijk fantastisch. En uiteraard komt er veel bij kijken. U wilt namelijk zoveel mogelijk tijd met het kindje doorbrengen en is werk niet meer het eerste waar u aan denkt als u wakker wordt. De oude wetgeving gaf partners van moeders twee verlofdagen na de geboorte van het kind. Om de partner meer ruimte te bieden om een band te ontwikkelen met het pasgeboren kind, hebben de Eerste en Tweede kamer een nieuwe wet ingediend.

Wet WIEG voor ouders

De wet WIEG zou de ouders op verschillende vlakken beter ondersteunen. Zo krijgen partners meer tijd met het pasgeboren kindje, verbetert de positie van moeders in de arbeidsmarkt en zorgt voor een betere balans in huishoudens. Op deze manier staat de moeder er na twee verlofdagen niet meteen alleen voor. De Wet WIEG geeft partners eenmaal het aantal werkuren per week geboorteverlof. Dat houdt in dat als u een fulltime baan heeft, u recht hebt op vijf dagen geboorteverlof. De geboorteverlofdagen worden volledig doorbetaald door de werkgever. Het verlof mag, vanaf het moment van bevallen, binnen de eerste maand worden opgenomen door de werknemer. Daarbij mag de werknemer het aantal geboorteverlof uren verdelen over de eerste vier weken van het pasgeboren kindje.

Aanvullend geboorteverlof voor partners

Aanvullend op de Wet WIEG is er de mogelijkheid, voor partners van moeders met een pasgeboren kind, om vijf weken verlof te krijgen. Het aanvullend geboorteverlof gaat per 1 juli 2020 in. Werknemers moeten binnen zes maanden na de geboorte van het kind de vijf weken verlof opnemen. Het aanvullend geboorteverlof zou verder moeten helpen in een beter balans in huishoudens voor zowel moeder als partner. Werkgevers hoeven de werknemer niet uit te betalen maar werknemers ? kunnen bij het UWV terecht voor een uitkering. Het aanvullende geboorteverlof van vijf weken wordt tot 70% van het loon uitbetaald. Waarom deze aanvullende geboorteverlof nu nog niet van kracht gaat, is omdat het UWV meer tijd nodig heeft om dit inwerking te stellen.

Wat betekent het voor adoptie- of pleegouders?

Niet alleen biologische ouders van een pasgeboren kind krijgen meer tijd met hun kindje, ook adoptie- en pleegouders krijgen meer tijd met hun kind. Zo staat in de Wet WIEG die door de Eerste kamer is goedgekeurd in november 2018 dat nieuwe ouders van adoptie- en pleegkinderen in plaats van vier weken, nu zes weken verlof krijgen. In tegenstelling tot biologische ouders, ontvangen adoptie- en pleegouders geen betaald verlof. Wel krijgen ze meer de tijd om een band met het kind tot stand te brengen.

Meer lezen over de Wet WIEG?

De nieuwe Wet WIEG is al een stap in de goede richting om nieuwe ouders meer tijd te geven met hun kind. Met deze wet is er ook goed nagedacht hoe de moeders geholpen kunnen worden, zowel op de arbeidsmarkt als een beter balans in de thuissituatie. Wilt u meer te weten komen over de nieuwe Wet WIEG, bezoek dan de website van de Rijksoverheid.

bron: https://www.payforpeople.nl/kennisbank/

Deel dit artikel: